ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν μια παγκόσμια μάστιγα με τραγικές επιπτώσεις και αναδεικνύονται σε φλέγον θέμα δημόσιας υγείας.

Με αφορμή το νέο Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την περίοδο 2021-2030, η Σχολή Δικαστών αποφάσισε να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια αυτή, διοργανώνοντας σειρά σεμιναρίων για τις παραμέτρους υπολογισμού των ποινών με έμφαση στο στοιχείο της αποτρεπτικότητας. Το διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα «Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των θανατηφόρων δυστυχημάτων μέσα από τις ποινές των Δικαστηρίων», διοργανώθηκε με επιτυχία στις 18 Μαρτίου 2021, και σηματοδότησε την έναρξη της σειράς των εν λόγω σεμιναρίων.

Τους συμμετέχοντες και τους ομιλητές, καλωσόρισε ο Διευθυντής της Σχολής, κ. Γιώργος Ερωτοκρίτου, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε ότι «η επιβολή της σωστής ποινής θεωρείται από τα πιο δύσκολα έργα που έχει να επιτελέσει ένας δικαστής και αυτό οφείλεται στους πολλούς παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψιν και να σταθμιστούν από τον δικαστή». Είναι φανερό, είπε, ότι οι αποτρεπτικές ποινές από μόνες τους δεν μπορούν να μειώσουν τον όγκο των θανατηφόρων δυστυχημάτων και ωρίμασε ο καιρός που η πολιτεία θα πρέπει να δώσει και άλλα εργαλεία στα δικαστήρια.


Οι ομιλητές του σεμιναρίου, εστίασαν την προσοχή τους κυρίως σε θέματα ποινών, οι οποίες θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στην αποτροπή και στην αποτελεσματική αντιμετώπισή των θανατηφόρων δυστυχημάτων. Αρχικά ο κ. Ανδρέας Καπαρδής, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου, έδωσε μια πλήρη εικόνα της κυπριακής πραγματικότητας, την οποία υποστήριξε με αρκετές ενδιαφέρουσες στατιστικές αναφορικά με τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα, επισημαίνοντας ότι, οι δύο κύριες αιτίες για την πρόκληση θανατηφόρων δυστυχημάτων είναι η υπερβολική ταχύτητα και η απρόσεκτη οδήγηση, με τρίτη αιτία το αλκοόλ. Με την εμπειρία που αποκόμισε από την πολυετή ενασχόλησή του με το θέμα, προέβη σε εισηγήσεις για το τι θα πρέπει να ακολουθηθεί από την πολιτεία για μείωση των τροχαίων θανατηφόρων δυστυχημάτων.


Άκρως εμπεριστατωμένη ήταν και η παρουσίαση του Δικαστή κ. Νικόλα Σάντη, σε ό,τι αφορά τη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τα στοιχεία που προκύπτουν από αυτήν, αναφορικά με την αποτρεπτικότητα και ομοιομορφία των ποινών. Τόνισε δε, ότι είναι αναγκαίο να γίνουν σημαντικές τομές και επαναπροσδιορισμός της οπτικής για το έγκλημα, ενώ η νομοθετική αύξηση του ανώτατου ορίου ποινής φυλάκισης, αφέθηκε ως μια δυνητική επιλογή, στην κρίση πάντοτε της Νομοθετικής Εξουσίας.

Εξίσου σημαντική ήταν και η παρατήρηση του κ. Σάντη ότι επήλθε ο καιρός που η πολιτεία θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της στην πρόληψη, παρά μονάχα στην καταστολή. Αυτό βέβαια θα απαιτήσει, όπως ανέφερε, τη συνεργασία μεταξύ όλων των θεσμικών και κοινωνικών φορέων του κράτους, της οικογένειας και του σχολείου, οπωσδήποτε μη εξαιρουμένων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση του Καθηγητή Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, κ. Julian Roberts, ο οποίος ανέπτυξε τις παραμέτρους σε σχέση με το στοιχείο της αποτρεπτικότητας των ποινών, αλλά και των υπόλοιπων στοιχείων που πρέπει να συνυπάρχουν για να επιτύχει τον σκοπό της μια αποτρεπτική ποινή.

Ακολούθως, ανέλυσε το ρόλο της αποτροπής και της χρησιμότητας των «Κατευθυντήριων Οδηγιών» που τυγχάνουν εφαρμογής στην Αγγλία και Ουαλία, σε θέματα ποινών και ειδικά σε υποθέσεις θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων. Αφού εξήγησε τη μεθοδολογία, αναφέρθηκε στη συνέχεια και στα πολλαπλά πλεονεκτήματά τους. Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στην αγγλική υπόθεση R v. Gard, στην οποία επιβλήθηκε δεκαετής ποινή φυλάκισης σε οδηγό με προηγούμενο ιστορικό, ο οποίος ενεπλάκη σε θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα, ενώ έστελνε μήνυμα από το κινητό του.

Στο Σεμινάριο έλαβαν μέρος Δικαστές των Επαρχιακών Δικαστηρίων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία, μέσα από τη συζήτηση που ακολούθησε, να εμβαθύνουν στους παράγοντες που χρειάζονται για την επιβολή αποτρεπτικών ποινών σε περιπτώσεις τροχαίων θανατηφόρων δυστυχημάτων.


Σχολή Δικαστών
Λευκωσία
19 Μαρτίου, 2021



Κατεβάστε το αρχείο Acrobat Julian Roberts - SENTENCING DRIVING OFFENCES - 18.3.2021.pdf
Κατεβάστε το αρχείο Acrobat Νικόλας Σάντης - ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ Α.Δ. 18.3.2021.pdf
Κατεβάστε το αρχείο Acrobat Χαιρετισμός Γ. Ερωτοκρίτου - Ποινές - 18.3.2021.pdf
Κατεβάστε το αρχείο Acrobat Ανδρέας Καπαρδής - ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ ΟΔΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ - 18.3.2021.pdf

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top