Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου


Αρχείο Ανακοινώσεων

Ανακοινωθέν Ανωτάτου Δικαστηρίου σχετικά με την Ποινική Υπόθεση του Κακoυργιοδικείου Λευκωσίας αρ. 17179/2006


Το Κακουργιοδικείο αθώωσε τους κατηγορούμενους αστυνομικούς για το ξυλοδαρμό δύο νεαρών, και, κατ΄ επίκληση του γενικά αναγνωρισμένου δικαιώματος για άσκηση κριτικής, διατύπωθηκαν μαζικά απόψεις πως στην πραγματικότητα, αυτοί είναι ένοχοι και η απόφαση του Κακουργιοδικείου είναι λανθασμένη. Αυτό, όμως, ενώ η απόφαση του Κακουργιοδικείου δεν είναι τελεσίδικη αλλά υπόκειται στο ένδικο μέσο της έφεσης, η οποία παρέχει το πλαίσιο για έλεγχο της κατά Νόμο ορθότητάς της, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους. Περαιτέρω, ενώ, πάλι σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, ο κατηγορούμενος για οποιοδήποτε αδίκημα θεωρείται αθώος μέχρις ότου αποδειχθεί ένοχος σύμφωνα με το Νόμο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εκφράζει ιδιαίτερη έκπληξη και απαρέσκεια για τις ψεσινές, σε έξαλλο ύφος, απρεπείς δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα στα τηλεοπτικά κανάλια και, ιδιαίτερα, σε εκείνο του Κρατικού Ιδρύματος.

Ο Γενικός Εισαγγελέας θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα ότι, αν διαφωνεί με την απόφαση, το ένδικο μέσο που έχει στη διάθεση του είναι η έφεση και όχι η αψυχολόγητη επίθεση εναντίον των Δικαστηρίων και της Δικαιοσύνης από τηλεοράσεως. Οφείλεται, προφανώς, η ενέργειά του αυτή σε απώλεια αυτοελέγχου λόγω του αποτελέσματος της δίκης και σε αποτυχία να αντιμετωπίσει με νηφαλιότητα την κατάσταση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο καταδικάζει ανεπιφύλακτα την από τηλεοράσεως προσπάθεια μείωσης του κύρους της Δικαιοσύνης, αλλά επισημαίνει ότι δεν επιθυμεί την αντιπαράθεση με το Γενικό Εισαγγελέα και δεν προτίθεται να δώσει συνέχεια στο θέμα.

Παρακαλώ κάντε κλικ εδώ για να εκτυπώσετε το έγγραφο.
Εκτύπωση