ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΣΧΟΛΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

H Σχολή Δικαστών λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες απαιτήσεις και προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι δικαστές, προχώρησε στη διοργάνωση διαδικτυακού Σεμιναρίου με θέμα «Συγγραφή Αποφάσεων».

Το Σεμινάριο διάρκειας δύο ωρών διοργανώθηκε με επιτυχία στις 3 Μαΐου 2022, με ομιλητές τους Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Τεύκρο Θ. Οικονόμου και κ. Νικόλα Σάντη και έλαβε μέρος η πλειονότητα του Δικαστικού Σώματος.

Τους συμμετέχοντες και τους ομιλητές, καλωσόρισε ο Διευθυντής της Σχολής, κ. Γιώργος Ερωτοκρίτου, ο οποίος στον χαιρετισμό του επισήμανε τον τεράστιο φόρτο εργασίας και πίεσης που έχουν να αντιμετωπίσουν οι δικαστές λόγω των καθυστερημένων υποθέσεων που έχουν συσσωρευτεί, με αποτέλεσμα να παρίσταται ανάγκη για συγγραφή σύντομων αποφάσεων, χωρίς όμως να συμβιβάζεται η ποιότητα. Τόνισε ότι η συγγραφή μιας απόφασης είναι μια από τις δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας δικαστής, η οποία μπορεί με προσπάθεια και με την πάροδο του χρόνου, να τελειοποιηθεί.

Οι ομιλητές του Σεμιναρίου, εστίασαν την προσοχή τους στη δομή και στα επίδικα θέματα που αφορούν μια δικαστική απόφαση, στην αξιολόγηση της αξιοπιστίας των μαρτύρων ενώ συνάμα έκαναν αναφορά στους διάφορους τρόπους σύνταξης μιας απόφασης.

Κατά την παρουσίαση του με τίτλο «Η Αφήγηση μιας Διαφοράς», ο Δικαστής κ. Τεύκρος Θ. Οικονόμου, τόνισε ότι ο σκοπός μιας δικαστικής απόφασης είναι “αναμφίβολα η επίλυση των διαφορών, ο καθορισμός δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, η εφαρμογή του Νόμου”. Τόνισε δε ότι “το έργο του δικαστή δεν είναι τυπικό και γραφειοκρατικό. Εμφορείται από ιδέες πολύ πιο υψηλές και έγκειται στη διαφύλαξη των βασικών κατακτήσεων και των αρχών του δυτικού πολιτισμού”. Η παρουσίαση του κ. Οικονόμου επικεντρώθηκε στη δομή της δικαστικής απόφασης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει διάφορα εργαλεία υποβοηθητικά στον κάθε δικαστή, κατά τη σύνταξη μιας απόφασης.

Άκρως εμπεριστατωμένη ήταν και η παρουσίαση του Δικαστή κ. Νικόλα Σάντη, με τίτλο «Ο Αξιολογικός Μόχθος στη Δικαστική Απόφαση», στην οποία δόθηκε έμφαση κυρίως στο ζήτημα της αξιολόγησης της αξιοπιστίας των μαρτύρων, που θεωρείται από τις σημαντικότερες ενότητες μιας δικαστικής απόφασης. Ο κ. Σάντης στην ομιλία του επισήμανε την “αναγκαιότητα καλής γνώσης του δικαστή ευθύς εξαρχής των επίδικων θεμάτων και της δικονομικής δυνατότητας του για προσεγμένες παρεμβάσεις κατά την μαρτυρία ώστε να διασφαλίζει την αποφυγή άδικων ασαφειών στα λεχθέντα των μαρτύρων”.

To Σεμινάριο εντάσσεται στα πλαίσια χρηματοδότησης της Σχολής Δικαστών από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σχολή Δικαστών Κύπρου
Λευκωσία
5 Μαΐου, 2022

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top