ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΕπίσημη Τελετή Ολοκλήρωσης του Έργου για τον
Εκσυγχρονισμό των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, 2021 στο Ανώτατο Δικαστήριο με ζωντανή μετάδοση, η Επίσημη Τελετή Ολοκλήρωσης του Έργου για τον Εκσυγχρονισμό των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας η οποία διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης σε συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο.

Το Έργο αποτελεί μια από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις των κυπριακών δικαστηρίων και επιτεύχθηκε μέσα από δύο χρηματοδοτούμενα Έργα, ενώ η όλη προσπάθεια διήρκεσε 4 χρόνια.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση της πορείας του Έργου του εκσυγχρονισμού των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας και των κυριότερων αλλαγών που εισάγονται από αυτούς, την αναγνώριση των ρόλων και των ευθυνών των ενδιαφερομένων καθώς και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και των επιτευγμάτων του Έργου.


Η Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κα Περσεφόνη Παναγή, στον χαιρετισμό της ανέφερε ότι: «η εμπιστοσύνη του κοινού και το κράτος δικαίου, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Η διατήρηση του κράτους δικαίου εξαρτάται από την διατήρηση της εκτίμησης και εμπιστοσύνης του κοινού στο νόμο, στα δικαστήρια και στο δικαστικό σύστημα. Οι συγκεκριμένοι θεσμοί είναι χωρίς αμφιβολία, ένα σημαντικό εργαλείο για την βελτίωση της πρόσβασης στα δικαστήρια και την αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης και ως εκ τούτου αποτελούν μια σημαντική συνεισφορά στο κράτος δικαίου».

Την εκδήλωση χαιρέτισε και η κα Elisa Ferreira, Ευρωπαία Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος της, εξήρε τις προσπάθειες που έγιναν για την ολοκλήρωση του Έργου της μεταρρύθμισης των δικαστηρίων στην Κύπρο, που το βρίσκει πραγματικά εντυπωσιακό και θεωρεί ότι αποτελεί ένα εξαίρετο παράδειγμα προς μίμηση.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης η κα Στέφη Δράκου, Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, η κα. Verena Taylor, Διευθύντρια του Γραφείου της Γενικής Διεύθυνσης Προγραμμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και ο Δρ. Χρίστος Κληρίδης, Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Στο δεύτερο μέρος της τελετής, έγινε παρουσίαση του Έργου των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας στην Κύπρο, με τον Διευθυντή Μεταρρύθμισης κ. Γιώργο Ερωτοκρίτου να ευχαριστεί την ομάδα του Λόρδου Dyson για την ετοιμασία των Θεσμών καθώς και την Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Θεσμών για την αναθεώρηση όλων των κειμένων. Επίσης τόνισε την μεγάλη συνδρομή όλων των υπολοίπων εμπλεκομένων στο όλο Έργο. Τέλος προέβη σε μία ιστορική αναδρομή αναφορικά με τη πορεία του Έργου και την σημαντική οικονομική και τεχνική υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στη συνέχεια ο κος Γιασεμή Ν. Γιασεμής, Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, εξήγησε την φιλοσοφία των Νέων Θεσμών και τις κύριες αλλαγές που έχουν γίνει.

Για τη σημασία των νέων Θεσμών στα πλαίσια εφαρμογής του Κράτους Δικαίου, μίλησε ο κος Daniele Dotto εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τέλος, ο κος Tigran Karapetyan του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρουσίασε συνοπτικά την πορεία και τα επιτεύγματα του Έργου.

Στην τελετή έλαβαν μέρος Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, o Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών Κύπρου, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης, Δικαστές Επαρχιακών Δικαστηρίων, Μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Μέλη της Επιτροπής Θεσμών και της Επιτροπής Μεταρρύθμισης, εκπρόσωποι υπουργείων και άλλοι εμπλεκόμενοι στο Έργο για την Αναθεώρηση των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας.


Τμήμα Μεταρρύθμισης
Λευκωσία
10 Δεκεμβρίου, 2021

Κατεβάστε το αρχείο Acrobat 1. P Panayi - Ceremonial Address.pdf
Κατεβάστε το αρχείο Acrobat 2. S. Dracos - Speech.pdfmp4 3. Commissioner Fereira - Speech.mp4
Κατεβάστε το αρχείο Acrobat 4. V. Taylor - Speech.pdf
Κατεβάστε το αρχείο Acrobat 5. Ch. Clerides - Speech.pdf
Κατεβάστε το αρχείο Acrobat 6. G. Erotocritou - Speech.pdfmp4 10. VIDEO 210929_CoE_Enhancing-the-current-reform-of-the-court-system_RC-014_v12_grec_2.mp4
Κατεβάστε το αρχείο Acrobat ATTCK376.pdf
Κατεβάστε το αρχείο Acrobat ATTQJO49.pdf
Κατεβάστε το αρχείο Acrobat ATT1X5RY.pdf

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top