ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΠΡΩΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ
ΕΠΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ - ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Στα πλαίσια του χρηματοδοτούμενου Έργου που ανέλαβε το Τμήμα Μεταρρύθμισης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για την αναθεώρηση των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021, το πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο για τους νέους Θεσμούς, για δικηγόρους, που διοργανώθηκε από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και τη Σχολή Δικαστών σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το σεμινάριο που είναι το πρώτο της σειράς, απευθυνόταν στα μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και αφορούσε την παρουσίαση, ορισμένων σημαντικών αρχών των νέων Θεσμών, με στόχο την ανάδειξη της αλλαγής φιλοσοφίας και κουλτούρας, που θα προκύψει με την εφαρμογή τους. Παράλληλα, η Σχολή Δικαστών Κύπρου, θα διοργανώσει εκ μέρους του Ανωτάτου Δικαστηρίου εκπαιδευτικά προγράμματα κατάλληλα προσαρμοσμένα για Δικαστές, Πρωτοκολλητές, και για το προσωπικό των Δικαστηρίων.

Το 2022 θα διοργανωθούν τόσο από την Σχολή Δικαστών Κύπρου όσο και από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο περαιτέρω σεμινάρια, τα οποία θα είναι πιο λεπτομερή και θα καλύπτουν συγκεκριμένα θέματα και ενότητες, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να είναι όσο το δυνατόν πιο εξοικειωμένοι, πριν το 2023 που θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι Θεσμοί.

Τις εναρκτήριες προσφωνήσεις έκαναν ο κ. Γεώργιος Χριστοφίδης, Αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και ο κ. Γιώργος Ερωτοκρίτου, πρώην Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου και Διευθυντής της Σχολής Δικαστών Κύπρου.

Ο κ. Γεώργιος Χριστοφίδης στην ομιλία του ανέφερε:- «Ως λειτουργοί της Δικαιοσύνης και ως ασκούντες τη Δικηγορία έχουμε εκπαιδευτεί στην ανάληψη ευθυνών. Σήμερα λοιπόν αποτελεί πρώτιστη ευθύνη για εμάς η επιτυχία του σκοπού που επιδιώκουν οι Κανονισμοί και η βελτίωση της εικόνας της Δικαιοσύνης στη χώρα μας. Σίγουρα οι Κανονισμοί από μόνοι τους δεν συνιστούν πανάκεια στα όσα προβλήματα αντιμετωπίζονται. Γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερα αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας. Αποτελεί μοναδική ευκαιρία για όλους τους συντελεστές Δικαστές και Δικηγόρους να εκσυγχρονίσουμε τη δικονομία αλλά και να μεταρρυθμίσουμε με κάθε δυνατό τρόπο τη Δικαιοσύνη και την απονομή της.»

Ο κ. Γιώργος Ερωτοκρίτου στη δική του ομιλία, έκανε αναφορά στη μεγάλη προσπάθεια που έγινε τόσο από το Ανώτατο Δικαστήριο όσο και από τους Εμπειρογνώμονες της ομάδας του Λόρδου Dyson, για τη σύνταξη των νέων Θεσμών. Επίσης έκανε μνεία στην καθοριστική προσφορά της τότε Προέδρου και των Μελών της Επιτροπής Θεσμών, που βεβαιώθηκαν ότι οι νέοι Θεσμοί θα συνάδουν με την κυπριακή πραγματικότητα. Επίσης επισήμανε ότι η απονομή δικαιοσύνης θα επιταχυνθεί σημαντικά και θα υπάρξουν τεράστια οφέλη για τους δικηγόρους και για την οικονομία γενικότερα.

Ευχαρίστησε τους ξένους εκπαιδευτές, κ. Nic Madge, πρώην Δικαστή και εκπαιδευτή στο Judicial College της Αγγλίας και Ουαλίας, για όλη τη βοήθεια που προσέφερε ως επικεφαλής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των νέων Θεσμών, τους κυρίους Sir John Gillen, πρώην Δικαστή του Εφετείου Βορείου Ιρλανδίας, Seamus Noonan, Δικαστή του Εφετείου της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και τους κυρίους David Mcllroy και Darragh Connell διακεκριμένους δικηγόρους στο Λονδίνο, καθώς και τους κύπριους Facilitators που συντόνισαν τη συζήτηση κατά τις ομαδικές ασκήσεις.

Τέλος ευχαρίστησε τη Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – DG Reform – και το Συμβούλιο της Ευρώπης για τη χρηματοδότηση του Έργου και για τη συνεχή υποστήριξη και ενθάρρυνση που παρέχουν στο Ανώτατο Δικαστήριο τα τελευταία χρόνια.

Τμήμα Μεταρρύθμισης
Λευκωσία
23 Σεπτεμβρίου, 2021

Back to previous page

Back To Top